2010-03-02 00:22

Landhockey

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Spel med klubba och boll är en urgammal företeelse. För länge sedan har perser, egyptier, greker och romare spelat bollspel. De första redan 2000 år f.Kr.

Det gick till på olika sätt på olika platser. Ibland spelade man på gräs eller grus och ibland på isar. De första reglerna för dagens landhockey skrevs ner på de brittiska öarna. Sen första klubben grundades i Blackheath, norr om London, 1861. Landhockey är idag en av de mest spridda bollsporterna.

Landhockey för herrar har spelats på olympisk nivå sedan 1908, för damer sedan 1980.

Reglerna för landhockey liknar mycket fotbollens. Planen är ungefär lika stor och spelarantalet är elva per lag. Speltiden är 2x35 minuter med 10 minuters paus.

Av de elva spelarna är en målvakt. Lagets fem avbytare kan hoppa in i spelet när som helst utom vid straffhörna. Spelaren får bara använda klubbans framsida. Spelaren får inte spela en boll som är över axelhöjd. Har man inte egen klubba i handen får man inte delta i spelet.

Efter domarens signal börjar spelet med avslag från mittpunkten. Ingen motståndare får då vara närmare mittpunkten än 4,5 meter. Alla spelare måste vara på sin egen planhalva.

Det vanligaste spelsystemet är en målvakt, två försvarare, tre halvbackar och fem forwards. Målvakten är den enda spelaren som får röra bollen med kroppen, men får inte ta upp eller blockera bollen.

En straffhörna läggs 9.14 meter från hörnflaggan. Det finns tre tillfällen när domarna blåser för straffhörna