Bordshockey

Hans Österman

2010-01-13 11:36 #0 av: sissie

Hans Österman (4:a på världsrankingen) är regerande Svenska Mästaren i Bordshockey. Ska han försvara titeln som mästare i år? Roni Nuttunen - FIN (1:a i världen), Ahti Lampi - FIN (2:a), Yanis Galuzo RUS (7:a)kommer till SM, tillsammans med flera andra toppspelare.

Denna intervju gjordes under hösten med Hans Österman. Hårt arbetande tvåbarnfar. En kort intervju med honom om tankarna inför stundande SM och EM.

Vem är du kortfattat. - En hårt arbetande tvåbarnsfar med ständig tids- och sömnbrist. Men lika nöjd för det. Och mästare kan man ju tydligen bli ändå.

Var växte du upp? - Först i isolerade Oskarshamn, sedan dessbättre i lilla men urbana Hjärup mellan Malmö och Lund.

När började du spela bordhockey? - 1991, efter att bordshockeynomaden Göran Agdur (som vann första SM 1982) uppvisningsspelat i en butik och gett mig numret till en klubb i Lund.

Vad vann du första gången? - Måste ha varit junior-DM i Skåne i början av nittiotalet.

Din första stora merit? - Faktiskt VM-guldet 1997. Det var min första stora turneringsvinst, även om jag då hade tillhört eliten i flera år. Sensationen var inte att jag vann, snarare att jag inte lyckats tidigare.

Hur har du blivit så bra? - En liten dos talang finns i botten. Resten är hård träning, både tekniskt och teoretiskt.

Vad tycker du att nya spelare ska träna på och tänka på i början av sin karriär? - Viktigast är att ha kul. Och att vara noggrann från början. Våga släpp målvakten och träna på olika anfallskombinationer som kräver tvä aktiva händer. Och lär dig redan från början att starta i positioner som ger dig flera alternativ. Att behöva byta grepp eller utgångsläge är dumt eftersom du blir lättläst av motståndaren.

Vem tror du kan bli bordshockeyns stora stjärna? - Lukas Gustafsson, 18, från Atletico Göteborg. Han har talangen, hjärnan och viljan. Och spelar som en ung Jacob Lindahl.

Vad satsar du på denna säsong? - Att ha kul. Och förstås att försöka nå bra resultat på SM och EM.   Du är SM-general och ska tillsammans med flera andra till hjälp att arrangera SM. Vad hoppas du på SM för din egen del? - Med två raka guld måste jag förstås sikta på ett tredje. Men viktigast blir trots allt att vi fixar en kanonturnering. Och det är jag övertygad om att vi kommer att göra.

Tror du SM kan bli större i år än tidigare år? Utländska spelare på SM? - Ja, när nu SM för första gången på fem år arrangeras i Stockholm tippar jag på minst 250 spelare. Vi lär få flera gamla svenska rävar och dessutom fler utländska toppspelare än på väldigt länge. Kanske blir SM tidernas bästa turnering, sett till startfältet.

EM ska ju gå i Överum, Sverige i vår. Vilka länder tror du kommer dit? Hur tror du Sverige kommer att klara sig? - Svårt att säga. Risken finns att många av de stora länderna inte skickar sina bästa spelare. Men jag hoppas givetvis på motsatsen. Det geografiska läget till trots är Överum en av världens bästa bordshockeyarrangörer. Sverige? Jag vågar lova att vi är revanschsugna efter VM i Budapest. Tippar på medalj både individuellt, i lag, i junior och givetvis i damklassen. Storslam alltså.

VM i Finland? Vad tror du om Sveriges chanser där? - Fortsatt goda. För första gången kan vi dessutom slå ur underläge på riktigt. Inget tycker längre att det är någon big deal att slå Sverige, snarare tror jag att vi kan bli underskattade av motståndarna. Men gammal är äldst. Jag tippar på minst silver i lagklassen och minst en medalj individuellt.

goteborgsbataljen_hans_osterman25okt2008(3).JPG

Något annat som du vill berätta? - Bordshockey är farligare än heroin. Du blir beroende direkt. Och det är omöjligt att sluta.

Vad ska du göra om 10 år? - Omöjligt att säga, jag hinner knappt tänka tio dagar framåt. Men om jag fortfarande spelar bordshockey siktar jag på att vinna veteranguld i VM. Mot LES i finalen.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-13 12:36 #1 av: EvaG

Han verkar otroligt duktig. En bra intervju.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-01-13 12:42 #2 av: sissie

Tackar! Jo han är väldigt duktig. När man spelar mot honom så sitter man mest och tittar när han gör sina otroliga grejor.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-13 12:43 #3 av: EvaG

Otroligt.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-01-13 20:13 #4 av: Gittan

Fattar inte hur man kan planera och göra dragen så snabbt.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2010-01-13 20:42 #5 av: EvaG

#4 Håller med.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-01-13 22:01 #6 av: [SimonK]

En sak jag inte fattar hur man gör är att skjuta högt, hur gör man?

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.