Svenska Hockeyligan

Le Mat-pokalen

2009-04-06 00:21 #0 av: AndreasS

Le Mat-pokalen är segertrofén för svenska mästerskapet i ishockey.

Pokalen är ett vandringspris som förvaras hos de regerande mästarna till dess nya segrare korats. Le Mat-pokalen erövras för närvarande genom vinst i SM-slutspelet.

Priset instiftades av ishockeyns grundare i Sverige, Raoul Le Mat. Efter fyra svenska mästerskap utan pokal lät Le Mat 1926, med stöd av filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer, låta ta fram en silverbägare som pokal till SM segrarna. Under årens lopp har pokalen förändrats, den var från början en högst alldaglig pjäs. Den har kompletterats med bland annat ett lock med korsade ishockeyklubbor, samt en eksockel i botten. Locket har dessutom lötts fast så att det inte lossnar.

Le Mat-pokalen är segertrofén för svenska mästerskapet i ishockey.

Le Mat-pokalen är en silverpokal, 52 centimeter hög, 21 centimeter i diameter i toppen med en sockel i ek. Vikten på silverbägaren är 800 gram och sockeln väger 2 540 gram, totalvikten är därför 3 340 gram.

Stölden

Enligt uppgifter stals originalet i början av 1950-talet, oklart när. Affären har förmodligen tystats ner. Dock vet man att den nya pokalen, en exakt kopia av originalet, tillverkades av juvelerare Markström i Uppsala kort efter stölden.

Källa: Artikeln använder sig utav texten från Wikipedias arttikel om Le Mat-Pokalen.

Bild: Denna fil tillhandahålls av Wikimedia Commons.

Anmäl
2009-04-06 01:27 #1 av: Gittan

Den ser jättesnygg ut!

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2009-04-06 12:03 #2 av: Krikke

Jo men visst e den, undra bara vem som e snyggast utav le mat och lundqvist Flört

/ Krikke

Medarbetare på Hockey iFokusFotboll iFokus

| Frölunda HC | IFK Göteborg |

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.