KHL

KHL

2014-03-01 22:12 #0 av: [Exarz]

KHL söker sig mer och mer efter den europeiska marknaden, höjer arenakraven och har ett långsiktigt mål - utmana jätten NHL

KHL

Kontinental Hockey League grundades 2008 för att ersätta den tidigare ryska superligan, och istället satsa på en kontinental ishockeyliga över Eurasien.

Ligan innehöll första säsongen 21 lag från Ryssland, ett från Lettland, ett från Kazakstan och ett från Vitryssland. Idag innehåller KHL 28 lag från åtta olika länder: Ryssland, Lettland, Kazakstan, Vitryssland, Slovakien, Tjeckien, Ukraina och Kroatien. Till nästa säsong är det även klart att det finska laget Jokerit kommer delta.

På sex säsonger har KHL växt markant. Arena- och levnadsstandarden har blivit bättre, publiksiffrorna har blivit bättre och klubbarna behandlas på en professionell nivå jämfört med korruptheten i den tidigare ryska superligan.

KHL har en framtidsplan på att ligan ska innehålla 32 lag spridda över Europa och Asien. Utöver Jokerit ryktas norska Vålerenga vara på väg in i ligan redan nästa säsong, och det pratas om att Sotji kommer ansöka vilken dag som helst. Det lämnar plats åt ett lag, vilket enligt rykten kommer vara plantskolan Lada Toljatti.

Med 32 lag fyllda finns det även småklubbar som kommer försvinna. Spartak Moskva är konkurshotade. Jugra Chanty-Mansijsk, Vitjaz Podolsk, Neftechimik Nizjnekamsk, Metallurg Novokuznetsk och Atlant Mytisjtji är icke-attraktiva lag som förmodligen har en framtid i andradivisionen VHL, så länge de inte slås ihop med någon annan klubb.

KHL söker sig västerut till dem europeiska storstäderna. Bland annat har Milano, Oslo, Stockholm och Paris pratats om att få ett framtida lag. Eftersom majoriteten av lagen ligger väster om Moskva, finns det två alternativ; dela in västra konferensen i enbart "västerländska lag" och östra konferensen i enbart ryska lag, eller att lagen väster om centrala Moskva spelar i västra konferensen, och övriga lag spelar i östra konferensen.

Pratar man vidare om en västerländsk expansion finns det några lag som ligger bra till för framtida KHL-spel:

 • Djurgårdens IF - Stockholmsklubb som kan se det som ett alternativ ifall man inte tar steget upp, och ekonomin börjar krisa. Man har även bara en båtresa bort från Helsingfors, Riga och Sankt Petersburg, vilket kan skapa en framtida rivalitet
 • AIK - Stockholmsklubb som ligger risigt till i SHL. Kan se det som ett alternativ (igen) ifall man åker ner i Hockeyallsvenskan.Man har även bara en båtresa bort från Helsingfors, Riga och Sankt Petersburg.
 • Malmö Redhawks - Skånsk klubb nära till Köpenhamn. Har Sveriges modernaste arena med bra supporterskala. Det korta avståndet till Danmark gör det möjligt att bygga en marknad även där.
 • Vålerenga - Klubb från Oslo som har planer på att redan till nästa säsong spela i KHL. Den stora från är arenafrågan, där KHL har ett krav på 5,500 sittplatser. Vålerenga har för tillfället cirka 4,000. (Ett framtida krav är en modern arena för 12,000 platser, läs mer om det senare)
 • Milano Rossoblu - Klubb från italienska storstaden Milano som skulle spelat i KHL redan förra säsongen. Problemet är ekonomin och arenafrågan.
 • Olivia Gdansk - Polsk klubb från Gdansk som också skulle spelat i KHL förra säsongen. Ekonomiska problem har ställt till det. Arenan finns (Ergo Arena, 15,000 åskådare)
 • Huttwil Helvetics - Schweizisk nyskapad klubb som ligger centralt nära storstäder. Planerar att gå med 2015.
 • Rubin Tiumen - Rysk klubb i öster som ryktas gå med, eftersom de bygger en arena för 12,000.
 • Klubb från Paris (Français-Volants?) - Det finns en potentiell storpublik i Paris med tanke på det stora intresset till franska cupfinalen (13,354).
 • EHC Red Bull München - Tysk klubb som ryktats gå med i ligan, eftersom Red Bull redan äger ett lag i Salzburg som spelar i MHL, KHLs juniorliga.
 • Kölner Haie - Tysk klubb ryktats smått spela i KHL.
 • Sotji Dolphins/Leopards - Ny klubb som ska spela i OS-arenan.

Hur skulle då det påverka konferenssystemet?

Beroende på om det blir ett eller två svenska lag, ett i Stockholm och ett i Malmö (vilket det finns plats för, eftersom det är i två helt olika regioner i Sverige så finns det två förslag som enligt mig passar:

Med två svenska lag:

Västra konferensen:

Djurgården/AIK

Jokerit

Vålerenga

Malmö

Dinamo Riga

SKA Sankt Petersburg

CSKA Moskva

Dynamo Moskva

Lev Prag

Slovan Bratislava

Milano Rossoblu

Huttwil Helvetics

Medvescak Zagreb

EHC Red Bull München/Kölner Haie

Dinamo Minsk

Sotji/Donbass Donetsk (ett måste spela i östra konferensen)

Östra konferensen:

Torpedo Nizjnij Novgorod

Ak Bars Kazan

Salavat Julajev Ufa

Metallurg Magnitogorsk

Lada Toljatti

Lokomotiv Jaroslavl

Severstal Tjerepovets

Donbass Donetsk/Sotji

Admiral Vladivostok

Amur Chabarovsk

Rubin Tiumen

Sibir Novosibirsk

Avangard Omsk

Barys Astana

Avtomobilist Jekaterinburg

Traktor Tjeljabinsk

Med ett svenskt lag:

Västra konferensen:

AIK/Djurgården/Malmö

Jokerit

Vålerenga

Dinamo Minsk

Dinamo Riga

SKA Sankt-Petersburg

CSKA Moskva

Dynamo Moskva

Lev Prag

Slovan Bratislava

Milano Rossoblu

Huttwil Helvetics

Medvescak Zagreb

EHC München/Kölner Haie

Franskt lag

Sochi/Donbass Donetsk

Östra konferensen:

Torpedo Nizjnij Novgorod

Ak Bars Kazan

Salavat Julajev Ufa

Metallurg Magnitogorsk

Lada Toljatti

Lokomotiv Jaroslavl

Severstal Tjerepovets

Donbass Donetsk/Sotji

Admiral Vladivostok

Amur Khabarovsk

Rubin Tiumen

Sibir Novosibirsk

Avangard Omsk

Barys Astana

Avtomobilist Jekaterinburg

Traktor Tjeljabinsk

Utöver detta har KHL även ett framtida arenakrav på 12,000. Redan till nästa säsong ska alla lag ha en plan över deras framtida arena. Lag som redan nu har arenaplaner är:

 • CSKA Moskva - Ny arena som tar 20,000. Letar för tillfället efter byggplats.
 • VTB-Arena - Dynamo Moskvas nya hemmaarena som tar 12,000. Ska ligga vägg i vägg med deras fotbollsarena.
 • Barys Astana - Ny arena som tar 12,000. Står klar inför nästa säsong.
 • Kalmius Arena - Donbass Donetsk första arena som kommer ta 12,800. Den byggs i förstahand för basket-EM 2015, därefter kommer den användas i mellan två och fyra år innan deras egna arena står klar.
 • Donbass Forum - Donbass egna arena som ska stå klar mellan 2017 och 2019. Beräknas ta 20,000 personer.
 • Sibir Novosibirsk - Ny arena som tar 20,000.
 • Torpedo Nizjnij Novgorod - Ny arena som tar 15,000.

Hur kommer det då påverka det framtida KHL? Vi har två exempel. Det första är storklubben SKA Sankt-Petersburg som har gått från cirka tusen åskådare i början av 2000-talet, till ett publiksnitt på cirka 12,000 personer per match. Fullt hus alltså.

Det andra exemplet är Dinamo Minsk ifrån Vitryssland. De hade cirka 2,500 åskådare innan deras nya jättearena stod klar. Nu snittar de ungefär 14,000 åskådare per match. Näst bäst i Europa!

Förmodligen kommer samma framtid vara för KHL-klubbarna, med tanke på att standarden blivit högre i Ryssland, och att västra konferensen förmodligen kommer domineras av västerländska lag.

KHL har en stark framtid på ishockeymarknaden!

Anmäl
2014-03-02 01:35 #1 av: Leffe

Mycket intressant att läsa

Anmäl
2014-03-02 11:21 #2 av: [Forummedlemmen]

Bra att de i alla fall använder hallen i Sotji efter spelen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.